Een schooldirecteur die niet van kinderen houdt, een uit de hand gelopen smoes en een op hol geslagen stofzuiger. Dat zijn de hoofdingrediënten van het vermakelijke kinderboek ‘De Rats-flats-x-weg‘.

Een leugentje om bestwil kan meestal geen kwaad. Maar dan volgt er al snel nog een leugen. En nog eentje. En voor je het weet raak je verstrikt in je eigen verzinsels. Auteur Salah Naoura heeft in ‘De Rats-flats-x-weg‘ dit thema gebruikt om een erg geestig verhaal-met-een-twist te schrijven.

Smoesjes, smoesjes, smoesjes

Wanneer hoofdpersoon Laura, een notoire smoesjesverteller, op een dag weer eens een raar verhaal ophangt waarom haar huiswerk niet af is, is dat het begin van een steeds absurder wordend verhaal. Tijdens de grote pauze moet ze bij de directeur, meester Thomassen, komen. Het ongeloofwaardige verhaal dat de nieuwe stofzuiger van haar moeder de reden is dat ze haar huiswerk niet heeft kunnen maken, riekt naar klinkklare onzin. Toch laat Thomassen Laura uit de doeken doen hoe het allemaal gegaan is. Hij hoopt natuurlijk dat ze in haar eigen leugentjes verstrikt raakt en haar op die manier te ontmaskeren. Maar het loopt allemaal een beetje anders.

De rats-flats-X-weg

Gedurende vijftien achtereenvolgende lunchpauzes vertelt Laura het uiterst merkwaardige verhaal over de megasterke stofzuiger met de alleszeggende naam: de Rats-flats-x-weg. Deze superstofzuiger heeft drie standen: ‘stof’, ‘vuil’ en ‘alles’. Met name die laatste stand zorgt voor een reeks hilarische gebeurtenissen. Zo maken we kennis met de nodige doorgedraaide smetvrezende moeders, gelikte reclamecampagnes en nietsontziende verkoopstrategieën van de uitvinders van de Rats-flats en een spectaculaire ontsnapping uit een schoonmaak-hel in de woestijn.

Zwaan-kleef-aan

Hoewel het verhaal steeds vreemdere vormen aanneemt, raakt Thomassen steeds verder in de ban van het absurde verhaal. Eén pauze blijkt niet genoeg voor het verhaal dat namelijk steevast met een cliffhanger eindigt, waardoor de arme directeur genoodzaakt is de pauze steeds verder op te rekken. En er nemen steeds meer kinderen plaats op zijn bank: naast Laura vertellen ook haar vriendinnetje Gaby en Laura’s broertje Robert delen van het verhaal. En de arme schooldirecteur legt zijn verhalenvertellers steeds meer in de watten door iedere keer drinken en lekkernijen aan te laten rukken. Want het doel heiligt de middelen; hij moét weten hoe het verhaal afloopt.

Een verhaal in een verhaal

De schrijver Salah Naoura heeft er samen met illustratrice Maja Bohn een vrolijk verhaal van gemaakt. Of beter gezegd: twee verhalen. Ze vertellen niet alleen over de grappige gebeurtenissen rond de Rats-flats, maar ook over de directeur. Gedurende het boek verandert hij namelijk van een chagrijnige kinderhater in een vrolijke en gulle man die het beste voor heeft met de kinderen. ‘De Rats-flats-x-weg’ bevat dus een verhaal in een verhaal.

Een verhaal over een verhaal

Dat de goedgelovige schooldirecteur toch in het absurde verhaal tuint, komt natuurlijk door de manier waarop Laura en haar aanhang het verhaal vertellen. Steeds wanneer het spannend wordt, is de tijd om. Tot grote frustratie van Thomassen en van de lezers natuurlijk. Als echte verhalenvertellers weten ze zo te boeien dat de man aan hun lippen hangt. De kracht van verhalen vertellen wordt op deze manier heel mooi verbeeld.

Goed verzonnen

De Rats Flats bevat veel ingrediënten die een kinderboek tot een succes kunnen maken. Het is een hilarisch verhaal dat bij veel kinderen tot de verbeelding spreekt. Het levert zowel herkenbare als absurde situaties op. En wanneer het verhaal te ongeloofwaardig dreigt te worden, is er nog altijd nog het spannende element: trapt de directeur er nog steeds in? Op die manier blijft het verhaal tot het eind boeien.

Dus vanaf nu geen smoesjes meer. Lees dit boek!

Leugentjes om bestwil in De Rats-flats-x-weg
Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaarGeestig geschrevenMooie raamvertelling
8.5Overall Score
Humor8.5
Wegleesfactor8
Plot9
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!