Vijftig jaar geleden landde de eerste mens op de maan. En dus is ruimtevaart op dit moment ‘hot’. ‘Ruimterace’ vertelt op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier de geschiedenis van de ruimtevaart en steekt een historisch onderwerp in een modern jasje.

Hoe het begon

Neil Armstrong, Joeri Gagarin en het hondje Laika; het zijn bekende en iconische namen uit de geschiedenis van de ruimtevaart. Ze komen uiteraard alle drie aan bod in het informatieve kinderboek Ruimterace’. Schrijver Ben Hubbard begint bij het begin: de V2-raket. In de Tweede Wereldoorlog bestookten de Duitsers de geallieerden met dit wapen. De Amerikanen gingen na de oorlog aan de haal met de hoogstaande technologie achter deze raket. Hun doel was het verkennen van de ruimte. De Sovjet-Unie wilde niet achterblijven en ontwikkelde de Spoetnik en daarmee werd het startsein gegeven voor de ruimterace tussen beide grootmachten.

Waar zijn we nu?

Tegenwoordig zijn de Russen en de Amerikanen niet meer de enigen die de ruimte verkennen. Ook de Europeanen en Chinezen werken hard aan een eigen ruimtevaartprogramma. Maar niet alleen regeringen hebben geld en middelen om mensen de ruimte in te sturen. Ook commerciële bedrijven als SpaceX en Virgin willen betaalde reizen naar de ruimte organiseren.

Waar gaat het naartoe?

De ontwikkelingen in de ruimtevaart gaan erg snel. Je kunt geen krant opslaan of het nieuws zien zonder berichten over nieuwe ontdekkingen in het heelal. Zo werd onlangs de eerste foto van een zwart gat gemaakt, en wordt er bijna wekelijks een nieuwe planeet ontdekt.

Historie in een modern jasje

Ruimterace’ is een echt informatieboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Ze hoeven het boek niet van a tot z te lezen, maar kunnen zich beperken tot de losse tekstblokjes en mooie foto’s. Zo pikken ze heel wat feitjes en wist-je-datjes op. Mooie foto’s worden afgewisseld met duidelijke infographics. Hiermee kunnen ze stap-voor-stap de reis van Apollo 11 naar de maan volgen of de lancering en landing van de eerste spaceshuttles bekijken. Geen gortdroge geschiedenislessen dus, maar mooi gepresenteerde hapklare brokjes informatie.

Filmpjes en 3D-modellen

Het belangrijkste vernieuwende element in dit boek is toch wel de Augmented Reality-app. Tegenwoordig bijna een ‘must’ als het gaat om informatieve (kinder)boeken. Met de gratis app kunnen ze eenvoudig aanvullende filmpjes bekijken of een 3D model zien van bijvoorbeeld ruimtestation ISS. Daarmee wordt de informatie voor de kinderen veel levensechter en komt het letterlijk en figuurlijk dichterbij.

Kortom, voor alle nieuwsgierige kinderen die graag wegdromen bij de oneindige mogelijkheden van de ruimte is dit fraaie boek een aanrader.

 

Ruimterace - ruimtevaarthistorie in een modern jasje
Moderne vormgevingGratis AR-app
7.8Overall Score
Wegleesfactor7
Vormgeving8
Informatief7.5
Multimediamix8.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!