Na een hectisch theaterleven verhuist Charles Arrowby naar een klein kustdorpje. Hier wil hij in alle rust zijn memoires schrijven. Even leidt hij het kalme leven waar hij zo naar verlangde, totdat een oude jeugdliefde plotseling opduikt. 

‘The Sea, The Sea’ is misschien wel het bekendste boek van Iris Murdoch (1919-1999), de in Ierland geboren filosofe en schrijfster. Met dit boek werd ze in 1978 voor de vierde keer genomineerd voor prestigieuze Booker Prize en voor het eerst won ze de prijs. Murdoch en haar romans staan bekend om haar voor die tijd vrije moraal. Zwarte humor, intense personages en bizarre plotwendingen typeren haar verhalen.

De zee speelt, hoe kan het ook anders, een belangrijke rol in ‘The Sea, The Sea’. Tegen het decor van deze zee, die soms kalm is, dan weer onstuimig of zelfs woest, beleeft Charles Arrowby een paar stormachtige weken.  Alle gebeurtenissen legt hij vast in zijn memoires.

Geesten uit het verleden

Even lijkt het alsof hij het glamourleven van de Londense theaterwereld achter zich heeft kunnen laten. Dat hij zich alleen nog maar zorgen hoeft te maken over of hij sandwiches of pasta maakt voor lunch en of de lokale winkel in het dorp wel zijn vertrouwde merk sterke drank verkoopt. Zijn boek neemt een vreemde wending als hij op een dag zijn jeugdliefde Hartley ziet lopen in het dorp. Vanaf dat moment wordt zijn idyllische oude dag ernstig verstoord door geesten uit het verleden.

Hartley was zijn highschool sweetheart, totdat ze plotseling en zonder uitleg wegging. Sinds die dag heeft hij haar nooit meer teruggezien. Inmiddels is ze getrouwd, ontdekt Charles, en heeft ze een geadopteerde zoon. Charles’ leven staat op zijn kop. Hij heeft nog maar één doel: Hartley terugwinnen van haar jaloerse echtgenoot. En dat gaat niet zo gemakkelijk als hij hoopt. Als dan ook nog zijn oude theatervrienden één voor één bij hem op de stoep staan, is de chaos compleet.

Egoïstische personages

De personages worden uitvoerig beschreven in ‘The Sea, The Sea’. Heel sympathiek zijn ze echter niet. Hartley, haar echtgenoot, alle oude vrienden van Charles: allemaal denken ze vooral aan zichzelf. Hoofdpersoon Charles misschien nog wel het allermeest. Dat maakt het soms lastig je in te leven in al deze vreemde mensen en om de observaties van Charles te vertrouwen. Een minpunt wil ik dat echter niet noemen: het draagt juist bij aan mysterieuze karakter van het verhaal.

Murdoch laat ‘The Sea, The Sea’ langzaam ontsporen. Laat je niet misleiden door de wat tragere eerste hoofdstukken, waarin Charles eindeloos zijn nieuwe huis en dorp, alles wat hij eet en al zijn vroegere vrienden omschrijft. Dat het snel gedaan is met de ogenschijnlijke rust, is vanaf het begin meteen duidelijk. Uiteindelijk volgen de spannende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op als steeds meer personages uit Charles’ verleden het toneel betreden. Tel daar de hallucinaties, spookverschijningen en de constante dreiging van de donkere zee bij op en je hebt een boek dat je eigenlijk niet meer weg wilt leggen totdat je het uit hebt.

The Sea, The Sea – Een stormachtig liefdesverhaal
De personages worden met humor beschrevenDe spanning wordt goed opgebouwdDit boek leg je niet zomaar weg
8.2Overall Score
Spanning9
Wegleesfactor7.5
Humor8
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!