Geert Kimpen is een meesterverteller van oude legendes en bijzondere levenslessen, na boeken als De kabbalist, De prins van Filettino, en Rachel of het mysterie van de liefde. Na een aantal jaren waarin Geert Kimpen niet in staat was te schrijven (omdat hij in een echtscheiding terechtkwam), komt hij nu met een prachtige nieuwe roman, een verhaal dat je vasthoudt en je tot de laatste letter niet meer loslaat.

Het meisje dat aan de oever verscheen

Het meisje dat aan de oever verscheen gaat over Kama, een visserszoon die niet van de zee houdt en op zijn veertiende gedwongen wordt visser te worden. Zijn vader is zwaar teleurgesteld als blijkt dat Kama de zee echt niet wil bedwingen. Kama weet een ding zeker, visser zal hij nooit worden.

Hij voelt zich vernederd in het dorp waar hij is opgegroeid nu hij niet net als de andere jongens van zijn leeftijd de zee opgaat, maar met zijn moeder meegaat om vis te verkopen. Na een verwarrende periode waarin Kama alles lijkt kwijt te raken wat hij lief had, ontmoet hij een man die zijn ogen opent. Kama beseft dat er meer is dan leven in het vissersdorp en gaat op reis. Zonder geld of enige kennis gaat hij op zoek naar de mysterieuze Tempel van het Oosten, waar hij het geheim van man-zijn en de liefde kan ontraadselen.

Eeuwenoude wijsheden

Al snel na zijn vertrek komt Kama een vrouw tegen, ze vertelt hem dat hij de ware is voor haar en dat ze altijd op hem blijft wachten. Kama twijfelt, het is te snel en de tempel lokt. Hij besluit zijn reis voort te zetten en niet direct bij de eerste vrouw te blijven hangen.

Geert Kimpen beschrijft zijn verhalen vrijwel altijd aan de hand van eeuwenoude rituelen en wijsheden, die ook in dit boek weer veelvuldig terugkomen. Dit boek staat vol lessen over spiritualiteit, de liefde, seksuele energie en de relatie tussen mannen en vrouwen, prachtig verweven in dialogen en ervaringen die de personages in het boek meemaken. Zoals deze passage waarbij de sultan in gesprek is met een oude man.

“Het gevoelscentrum van vrouwen lijkt soms als een fijn afgesteld instrument dat door de minste afwijking helemaal ontregeld of ontstemd kan raken. Het kan ons, mannen, radeloos maken omdat we vervolgens bruusk het instrument proberen te herstellen.”

Spirituele levenslessen

Het boek gaat ook over teleurstelling, over anderen pijn doen en de strijd die ontstaat als een van twee partners besluit de ander te bedriegen. De kracht van een vader die kiest voor zijn zoon als blijkt dat zijn vrouw er met een andere vrouw vandoor is. Natuurlijk ga ik niet verklappen of Kama uiteindelijk de tempel bereikt en wat er met de vrouw van zijn dromen gebeurt. Het verhaal staat vol bijzondere wendingen en het boek houdt je bezig met alles wat er te leren valt over hoe je spiritualiteit in je liefdesrelatie kunt brengen en wat er voor nodig is de ware in je leven toe te laten.

“Het schrikt de meeste mannen af wanneer een vrouw in haar volle kracht staat. Maar in plaats van een man op te tillen, temperen de meeste vrouwen hun eigen kracht en stellen ze zich af op zijn lagere niveau om hem niet te kwetsen in zijn mannelijkheid.”


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!