Stephen King is griezelschrijver. Een hele goede. Over lezen en schrijven is echter geen horrorverhaal, maar een uitleg over hoe je dat doet: een goed verhaal schrijven. En dat met net zoveel vaart en humor als zijn fictieboeken.

Is Over lezen en schrijven meer een autobiografie of een handboek voor de beginnend schrijver? Allebei een beetje, zou ik zeggen. Zelf wil hij het geen autobiografie noemen. “Het is eerder een soort curriculum vitae – mijn poging om te laten zien hoe deze ene schrijver gevormd is.”

Het boek begint met een boeiende blik achter de schermen van Kings jeugd. Hij vertelt over het eerste verhaal dat hij -als tiener nog- opstuurde voor publicatie, maar dat drie weken later met een voorgedrukt afwijzingsbriefje terug werd gestuurd. Het weerhield hem er niet van om door te schrijven. King laat zien hoe hij tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog nog beter leerde schrijven.

Auto-ongeluk

Het boek Carrie betekende zijn doorbraak, maar daarna gaat niet alles vanzelf. Alcohol en drugs spelen hem parten en ook vertelt hij openhartig over het auto-ongeluk dat hem bijna het leven kostte. Hoe hij er bovenop kwam? Door koortsachtig door te blijven schrijven.

Schrijftips

In het tweede gedeelte van het boek wordt de toon serieuzer. Dan komen de schrijftips aan bod. “Het is schríjven, verdraaid nog aan toe. Als je dat niet serieus kunt nemen, wordt het tijd dat je dit boek dichtdoet.” King vertelt over de gereedschapskist, gevuld met grammatica en woordenschat, die iedere schrijver nodig heeft en geeft duidelijke en bruikbare tips.

Als je twijfelt over welk woord je moet gebruiken, neem dan altijd het eerste dat in je opkwam. “Een van de slechtste dingen die schrijvers kunnen doen, is hun woordenschat opdoffen. Naar lange woorden zoeken omdat ze denken dat het zo hoort. Omdat ze zich schamen voor de korte woorden.” Niet doen! Ook niet gebruiken: passieve werkwoorden en te veel bijwoorden.

Véél lezen

Als je schrijver wilt worden, moet je veel lezen. Daar kun je niet omheen, volgens King. Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je ook geen tijd om te schrijven. Je leert het best hoe het niet moet door slecht proza te lezen. Zo’n ervaring helpt je om lelijke passages te signaleren wanneer ze je eigen schrijfsels binnensluipen. Goede boeken daarentegen leren je veel over stijl en compositie. Zij sporen je aan om zelf ook te gaan schrijven, harder te werken en hoger te mikken.

Leuk én nuttig

Over lezen en schrijven leest met de vaart van Kings griezelboeken en ondertussen steek je ook nog echt wat op. Het boek biedt een kijkje in de keuken van een bestsellerauteur met grappige anekdotes uit zijn leven én hele bruikbare schrijftips. Een goede combinatie.

Schrijftips van meesterverteller Stephen King
Heel handig als je beter wilt leren schrijvenEen kijkje in de keuken bij een bestsellerauteur
8Overall Score
Leerzaam9
Wegleesfactor8
Spanning7.1
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!