Uncommon Type bevat 17 korte verhalen en is geschreven door niemand minder dan Tom Hanks. Elk verhaal heeft een terugkerend element: de typemachine. En sommige verhalen hebben zelfs terugkerende personages.

Een kort verhaal geeft minder ruimte om personages heel gedetailleerd te beschrijven of bepaalde handelingen uitgebreid te benadrukken. Toch weet Hanks de personages zo te ontwikkelen dat het net lijkt alsof je ze al jaren kent. Dit heeft wellicht te maken met de universele thema’s in het boek, zoals vriendschap, oorlog en vreemdgaan.

“Ah, the world was a mess. But it seemed a little less messy after a drink from the first open bottle.”

Het eerste verhaal, Three exhausting weeks, neemt de lezer en de hoofdpersoon mee op een ‘vermoeiend’ avontuur. Het liefst doet de hoofdpersoon het lekker rustig aan. Echter, wanneer hij en zijn goede vriendin Anna een koppel worden, besluit Anna wat leven in de brouwerij te brengen. Ze wordt beschreven als een vrouw met een sterk en autoritair karakter. Ze bepaalt graag wat de hoofdpersoon allemaal moet doen. Je zou bijna denken dat hij zich heeft ingeschreven voor de Olympische Spelen. Of het werkt tussen twee personen met twee compleet verschillende persoonlijkheden, dat is weer een andere vraag.

Deze goede vrienden komen nog twee keer terug in Uncommon Type: in het verhaal Alan Bean plus four (waarin ze de ruimte ontdekken) en Steve Wong is perfect (waarin Steve Wong extreem goed is in bowlen).

Laat je verrassen

Er zijn twee verhalen in het boek met een verrassend einde: A special weekend en Welcome to Mars. In A special weekend zijn Kenny’s ouders gescheiden en brengt hij het weekend door met zijn moeder en haar nieuwe vriend. Het is Kenny’s verjaardag en hij krijgt een wel heel bijzonder cadeau van zijn moeder…

Welcome to Mars brengt ons naar het strand Mars (niet de planeet). Hier kwam Kirk altijd als kind. Nu hij jarig is, wil hij graag weer met zijn vader surfen. Net als vroeger. Terwijl zijn vader een telefoontje verwacht, raakt Kirk gewond en moet hij op zoek gaan naar zijn vader. Maar wil hij zijn vader wel vinden?  

“Kirk, as his defensive stance, pulled out book after book, reading like he was a chain-smoker with a carton of menthols.”

Go see Costas!

Vluchten blijft een belangrijk en gevoelig onderwerp. Dit zie je onder andere terug in het Go see Costas-verhaal. Hierin wordt het verhaal van een Bulgaar verteld, die jarenlang op de vlucht was in Griekenland. Hij kan eindelijk met zijn vriend naar de Verenigde Staten. Het is een lange en spannende reis, maar hij komt aan in het beloofde land. Er wordt hem geadviseerd om op zoek te gaan naar Costas. Maar hoe je dat als je het land en de taal niet goed kent? Gelukkig zijn er altijd nog vriendelijke mensen die hem helpen.

Liefde voor de typemachine

Niet alleen komt de typemachine terug in elk verhaal, ook is het hele boek geschreven op de typemachine. Dit levert een stukje authenticiteit op. Je kunt lezen dat Hanks er verstand van heeft (hij heeft zelf maar liefst 250 typemachines!).

De verhalen zijn, ondanks de authenticiteit, vrij simpel van aard. Het is moeilijk om de groei in de personages te zien. Natuurlijk is dat lastiger met een kort verhaal, maar sommige eindes kwamen vrij abrupt terwijl de verhalen juist om meer schreeuwden.

Desondanks waren het interessante verhalen om te lezen. Het boek kun je vrij snel uitlezen en alles past, ondanks dat het 17 verschillende verhalen bevat, op de een of andere manier heel goed bij elkaar. Komt dit door de terugkerende typemachine of de manier waarop Hanks de verhalen heeft neergezet?

Tom Hanks: meer dan een acteur
Typemachine loopt als rode draad in het boekDiverse thema's komen aan bod
8.2Overall Score
Wegleesfactor9
Plot7.5
Thema's8
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!