Wat als kleine brandjes uitgroeien tot iets groters?
De personages zijn levensecht en sympathiekCentraal staat de relatie tussen mensen en de drang naar perfectie
Je kunt moeite hebben met flashfowards en 'als dan'-constructies
8.5Overall Score
Personages9.1
Humor8.6
Wegleesfactor7.7
0
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

In de plaats Shaker Heights verloopt alles volgens een perfect uitgekiend plan. Dat verandert volledig met de komst van Mia Warren en haar puberdochter. De vraag die na het lezen van de roman ‘Kleine brandjes overal’ blijft hangen: wat is perfectie?

Kleine brandjes overal’ is het tweede boek van Celeste Ng, een schrijfster die ik ken door ‘Wat ik je nooit gezegd heb’. Dat boek las ik drie jaar geleden in het Engels (Everything I Never Told You). Schrijfster Celeste Ng heeft een schitterende en herkenbare schrijfstijl waar je alleen maar van kunt houden. Alleen al daarom is ‘Kleine brandjes overal’ een geweldig boek dat je wat mij betreft niet mag missen. Ik heb het in vier dagen uitgelezen!

Perfectie onder de loep

In Shaker Heights woont de familie Richardson: moeder Elena, vader Billy en hun kinderen Lexie, Trip, Moody en Izzy. Moeder Elena is gebrand op het volhouden van hun perfecte leventje, ook al voldoen niet al haar kinderen daaraan. Zo doet dochter Izzy er alles aan om anders te zijn. Dan komt Mia met haar puberdochter Pearl als huurder in de extra woning van de familie wonen. Elke dag verbinden zij zich meer met de familie, om vervolgens het perfecte leventje van Elena onderuit te halen als een voogdijkwestie wordt opgerakeld.

Eens wat anders: van einde naar begin

Het bijzondere aan ‘Kleine brandjes overal’ is dat het einde al duidelijk is. De brand is gesticht – letterlijk. Vanaf hier werk je je stap voor stap terug naar het begin. Dat is helemaal niet erg. Onderweg merk je vaak genoeg dat het einde van een verhaal niet hetgeen is dat Celeste Ng je mee wil geven. Het is de reis, de relaties tussen mensen, de band tussen moeder en kinderen, de vraag of perfectie iets is om naar te streven… Wat denk jij?

Kleine brandjes worden groot…

De titel dekt de lading van het verhaal over de familie Richardson en Mia. De brandjes zijn overal. Celeste Ng laat met haar fijne, symbolische schrijfstijl zien hoe kleine brandjes vrijwel letterlijk kunnen leiden tot iets groots. Zo lees je op pagina 169 over moeder Elena: “Haar hele leven had ze geleerd dat hartstocht even gevaarlijk was als vuur. Het liep zo snel uit de hand. Het klom over muren en sprong over greppels. (..) Het was maar het beste om de eerste vonk onder controle te houden (..) Een vuurzee moest te allen tijde worden vermeden, vond ze.”

Laat je meevoeren met de schrijfstijl

Ik zei het eerder al: Celeste Ng heeft een schitterende schrijfstijl. Haar boeken kenmerken zich door de vele flashforwards, stukken die telkens een tipje van de toekomst laten zien. Dat past wel bij dit boek; het einde ken je immers al. Maar wat gebeurt er dat zo heftig is dat er uiteindelijk brand ontstaat?

Het allermooiste aan de schrijfstijl van Celeste Ng vind ik de ‘als-dan’-constructies: “als hij haar voor zichzelf had gehouden, had de toekomst er misschien heel anders uitgezien” (p.41) – “als een van de broers of zusjes Richardson die woensdagmiddag had opgelet tijdens het reclameblok” (p.136).

Tja, wat als…? Denk daar maar eens over na. In veel gevallen toveren deze bedenkingen een glimlach op je gezicht. Want de toekomst liep nu eenmaal anders.


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!