Eleanor Oliphant is completely fine is het debuutverhaal van Gail Honeyman. Je maakt kennis met Eleanors wereld. Zo slecht gaat het toch niet met haar? Het gaat toch prima… zoals altijd?

Eleanor Oliphant leidt een simpel leven: elke werkdag gaat ze naar haar werk, op woensdagavond belt ze met haar moeder, op vrijdag koopt ze haar gebruikelijke drank. Ze heeft niemand nodig, want zij is Eleanor Oliphant.

I simply didn’t know how to make things better. I could not solve the puzzle of me.

Toch gaat niet alles goed in Eleanors leven. Haar moeder heeft nooit iets goeds te zeggen en haar collega’s vinden haar maar apart. Wanneer haar computer kapot gaat, ontmoet ze eindelijk iemand die haar niet ziet zoals de rest van haar collega’s.

Samen met Raymond redt Eleanor het leven van Sammy. Een aardige man die, net als Raymond, verder kijkt dan de littekens op haar gezicht. Een nieuwe wereld opent zich en Eleanor begint langzaam op te bloeien.

“In the end, what matters is this: I survived.”

Ik denk dus ik ben

Ik kan het niet helpen, maar ik moet bij Eleanor elke keer denken aan een combinatie van Sheldon en Penny van de Big Bang Theory. Heel eerlijk gezegd: ze is niet een karakter om van te houden. Haar manier van denken is anders dan wat je normaal leest in een boek (wat is normaal?!) en toch hoop je dat ook zij gelukkig zal zijn. 

Honeymans schrijfstijl

Honeyman beschrijft veelal de dagelijkse activiteiten in het leven van iemand die er alleen voor staat. Voor sommige kan dit misschien te veel van het goede zijn, maar voor mij was het juist interessant om Eleanor echt te leren kennen.

Naarmate het verhaal vordert, zien we dat Eleanors eenzaam bestaan een gedwongen keuze is. Ze heeft veel meegemaakt, maar nooit iemand gehad om erover te praten. Dit verhaal laat ons zien wat er kan gebeuren na een trauma en hoe lang het kan duren voordat je over de waarheid kan praten. Het is niet zomaar een verhaal, het is Eleanors verhaal.

Debuutroman Gail Honeyman: over eenzaam zijn
Het boek laat een andere kant van eenzaamheid zienNaarmate het boek vordert, merk je een verschil in het karakter
8Overall Score
Karakter7
Plot8
Wegleesfactor9
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!