Soms is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms gaat het leven niet zoals je wilt en het enige wat je kan doen is eraan ontsnappen. Dit geldt ook voor Anne in het laatste Ik vertrek-boek van Marelle Boersma.

Waarom zou je alle zekerheden weggooien? Waarom laat je al je bezittingen en vriendschappen achter? Anne heeft er lang over nagedacht, maar ze heeft geen andere keus. Ze moet weg uit Nederland. Dat ze nooit meer met Daan kan samenwerken is iets waar ze zich bij neer moet leggen. Hoe moeilijk het ook is.

“Het is de zekerheid dat er vandaag iets onverwachts gaat gebeuren.”

Anne, nu Sofia, probeert een nieuw leven op te bouwen in Modica, Sicilië. Doordat er veranderingen in haar vertrekplan plaatsvonden, gaat het moeizamer dan ze dacht. Dit zorgt ervoor dat ze altijd voorzichtig moet zijn. Gelukkig vindt ze al snel nieuwe mensen die haar leven in Italië kleuren: Gigi, het straatjongetje, kijkt altijd voor haar uit en Tony en zijn zwangere dochter Isabella hebben hun eigen cioccolateria. Door hen wordt Sofia’s chocoladedroom langzaam een feit.

Ondanks dat ze alles verloren heeft, realiseert Sofia zich dat ze haar broer Christiaan en haar moeder altijd bij zich zal dragen. Geen persoonlijke eigendommen meer betekent niet dat ze alles uit haar verleden hoeft te vergeten. Voor hen wil en moet ze het ook beter doen. Jammer dat Benny, haar ex-man, dit niet snapt…

“Ze heeft blufpoker gespeeld en het is maar de vraag wie de beste kaarten heeft.”

Een verhaal heeft twee kanten… of niet?

In het boek komen diverse verhaallijnen aan bod. Natuurlijk is er Anne/Sofia’s kant van het verhaal. Hoe het allemaal begon toen zij de envelop op de bus deed. We lezen wat Benny allemaal doet om Anne juist terug te vinden (en hopen stiekem dat het niet lukt). Maar naast deze twee belangrijke verhalen, is er een derde kant: Umberto. Dit is namelijk de man die achter Anne’s vertrek zat.

Het boek gaat over het vertrek van Anne, maar door het uitgebreide onderzoek van Boersma lijkt het alsof je zelf bent vertrokken naar Italië. De stad komt tot leven en samen met Sofia loop je door de prachtige straten in Modica. Door deze beschrijvingen komt niet alleen alles tot leven, maar leest het ook erg makkelijk weg. Ontsnap je straks naar Frankrijk voor een volgend Ik vertrek-verhaal?

Ciao Sicilia: ik vertrek en kom niet meer terug
Een intrigerend verhaal over vertrekkenMeerdere verhaallijnen geven een andere kijk op het verhaalModica komt tot leven door alle (kleine) details in het verhaal
8.2Overall Score
Karakters8
Plot8
Wegleesfactor8.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!